НАЧАЛО УСЛУГИ ТЕРМИНИ КОНТАКТ
 
Профилактика
 
 

Профилактика при деца


Грижата за зъбите при децата трябва да започне от най-ранна детска възраст с пробива на първото зъбче. Основна грижа на родителите е да създадат навици на правилна устна хигиена. Редовното посещение при стоматолог за профилактични прегледи е важно! Работата с деца е трудна и най-често неприятни преживявания на стоматологичния стол в ранна възраст оставят чувство на страх за цял живот. Съществуват различни методи за предпазване на временните и особено на постоянните зъби от развитието на болестни процеси.

Силанизиране – извършва се при кътници и предкътници след техния пробив. Представлява покритие на най-вдлъбнатите части от дъвкателната повърхност, които са особено податливи на развитието на кариес. Използват се специални материали, наречени силанти. Процедурата е лесна и бърза и осигурява надеждна защита.

Профилактичните процедури се извършват бързо и най-важното – не са свързани с никаква болка! Ефективно предпазват зъбите от заболявания и създават положително отношение на децата към стоматолога. Препоръчително е да се провежда редовна профилактика, за да се избегнат по-сложни манипулации, свързани с неприятни усещания.


Профилактика при възрастни


Най-важни са подържането на добра устна хигиена и редовното посещение при стоматолога за профилактични прегледи.

Пасти за зъби - от значение е не видът на пастата, а редовното миене на зъбите. Стандартните профилактични пасти имат сходен състав, независимо от марката. Съществуват и пасти с по-специфичен състав, които се предписват от стомалога като част от лечебния процес.

Конци за зъби – използват се най-малко по веднъж на ден след измиване на зъбите.

Интердентални четки – това са малки четчици с различни форми и размери, с които се почиства пространството между зъбите. Те се използват, когато обикновените четки не могат да проникнат между страничните повърхности.

Разтвори за жабурене – могат да се използват различни видове за ежедневна профилактика след измиване на зъбите.


Термини


Кариес – инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, които се намират в зъбната плака (отлагане по повърхността на зъбите). При консумация на въглехидратни храни, тези бактерии образуват киселини, които от своя страна водят до разтваряне на минералния състав на зъба. Този процес се нарича деминерализация и е основната причина за образуването на “дупка” в зъба – кариес. Обикновено се усеща болка при консумация на студени и сладки храни, която преминава при спиране на дразнителя. В образуваната кухина може да се задържа и храна. Ако не се лекува, кариесът води до развитието на усложнения на зъбите - пулпити и периодонтити. Последните са свързани с много по-неприятни изживявания за пациента и по-сложно лечение.

Пулпит – вътре в зъба се намира кухина, в която е разположена пулпата на зъба. В коронката е пулпната камера, а в корените са пулпните коренови канали. В тях има нерви, кръвоносни съдове, клетки и основна среда. Когато поради някаква причина (най-често кариес), тази тъкан се възпали, това е пулпит. Пулпитът не винаги е болезнен, което е причина да не се лекува на време. Ако не се лекува, пулпитът може да доведе до развитието на периодонтит.

Периодонтит – възпалението от пулпата на зъба е преминало в тъканите около зъба. Образува се кухина около корените на зъба, която е пълна с възпалителна тъкан. Процесът може да протече хронично без никаква симптоматика, което не означава, че няма проблем със зъба. При обостряне се получава оток и силна болка. Възможно е развитието на киста. При ненавременно лечение може да се стигне до екстракция (изваждане) на зъба.

Мъдреците – това са зъби с по-особена анатомия и разположение, които невинаги позволяват тяхното нормално израстване и функциониране. Това налага екстракцията им. Тя може да протече оперативно и носи всички рискове и възможности за усложнения, както и при екстракцията на други зъби. Решението за изваждането на мъдреците се взема от стоматолога въз основа на клинични и рентгенови изследвания и при преценка на общото състояние.


 

 


Спешна
зъболекарска
помощ
във Варна

Ако Ви боли зъб и имате нужда от спешна зъболекарска помощ във Варна !

От 10:00 до 00:00 часа
без почивен ден

Тел: 0884 42 55 41

 
За контакти
Варна
бул.Сливница 95 Г
/на гърба на блока/

Тел.: 052 63-36-90

Мобилен: 0884 42 55 41
        © Copyright  -  BaroDent  -  Created & Powered: Studio IDA